AI bestand

AI bestand

Een grafisch bestand, een afbeelding of een illustratie dat de extensie .ai heeft is een zogenaamd AI bestand. Dit is een bestand dat gemaakt is in het pakket Adobe Illustrator. Adobe Illustrator is een professioneel software programma dat vooral wordt gebruikt in de grafische industrie. Grafisch ontwerpers, DTP’ers, illustratoren en technisch tekenaars gebruiken dit programma of soortgelijke programma’s onder andere bij het maken van zogenaamde vectorafbeeldingen. En een vector bestand wordt weer in drukkerijen gebruikt voor het drukken van diverse soorten reclamemateriaal. U moet hierbij overigens niet alleen maar denken aan flyers en folders. Dit gaat ook om belettering van etalageruiten, belettering van auto’s, het bedrukken van vlaggen en bijvoorbeeld reclameborden.

Vectortekening

AI is dus eigenlijk een eigen bestandsformaat dat is ontwikkeld voor het weergeven van zogenaamde vectortekeningen in een specifiek soort format. Een vectortekening heeft als grote voordeel dat u een dergelijke tekening kunt laten vergroten zonder dat u bang hoeft te zijn voor enig verlies van kwaliteit. En dat is dan weer prettig voor het laten realiseren van het wat grotere drukwerk zoals bijvoorbeeld banners en reclameborden.

Maar hoe zorgt u er nu voor dat uw drukker, de bestanden die u graag wilt laten afdrukken, in het juiste formaat krijgt? Dus een vectorafbeelding opgeslagen als bijvoorbeeld een AI bestand.

Bestanden omzetten naar een AI bestand

U heeft een logo dat is opgeslagen als een pixel bestand, maar u wilt dat omzetten naar een AI bestand. Hoe kunt u dat dan het beste aanpakken? Het pixel bestand is niet geschikt voor, groter formaat, drukwerk, dus wat zijn nu uw mogelijkheden?

Wat u in ieder geval nooit moet doen is de extensie van het bestand wijzigen. Stel dat u een pixelbestand heeft met als voorbeeld de extensie .jpg dan heeft het geen effect dit bestand op te slaan als een .ai zodat het bestand deze extensie krijgt. Dat is niet de juiste manier. Het bestand zal dan een .ai bestand worden met een pixel bestand ingesloten (bijvoorbeeld een .jpg afbeelding). De afbeelding blijft dan echter een pixel afbeelding en geen vector afbeelding.

Een AI bestand openen en bewerken

Zelf aan de slag dan maar?  U kunt natuurlijk een pakket als Adobe Illustrator aanschaffen en gaan gebruiken. Maar dat is eerlijk gezegd niet aan te raden. Adobe Illustrator is behoorlijk aan de prijs, u betaald een flink wat geld voor het abonnement dat u afsluit.

Er zijn ook wel wat gratis programma’s zoals bijvoorbeeld het programma Inkscape. Maar het lastige van al dit soort programma’s, zoals Adobe Illustrator en Inkscape, is dat deze een vrij steile leercurve hebben. Het vraagt dus heel veel van uw tijd (en wellicht ook geduld) om hiermee aan de slag te gaan en het programma van uw keuze goed onder de knie te krijgen.

Heeft u een pixel bestand dat u wilt laten omzetten naar een AI bestand? Dan zijn er een aantal manieren voor omdat aan te pakken.

Dus hoe kunt u het beter aanpakken?

Zoals we al eerder aangaven staat AI voor Adobe Illustrator, het pakket waarmee u vectorbestanden kunt maken en dus kunt opslaan als een AI bestand. Adobe Illustrator is een prachtig en zeer krachtig grafisch programma maar wel, zoals we eerder aangaven, met een zeer steile leercurve. Dit programma gebruiken is iets dat u niet in een dagje zult leren. Adobe Illustrator is ook nog eens een behoorlijk kostbare applicatie waar u maandelijks een flink bedrag voor zult moeten betalen.

Bent u zelf werkzaam in de grafische industrie dan is de aanschaf van een dergelijk pakket een must, maar bent u ondernemer in een heel andere branche dan is dat geen noodzakelijke investering. En zoals we eigenlijk al zeiden is het gebruik van pakketten zoals Adobe Illustrator verre van laagdrempelig of intuïtief in het gebruik. Bent u totaal niet bekend met een dergelijk pakket dan is het ronduit lastig om er mee te starten.

Gelukkig zijn er nog andere mogelijkheden die minder van uw tijd vragen.

Zo bestaan er online diensten waar u uw bestanden kunt laten omzetten naar een AI bestand. Hoe dat in zijn werk leggen we hieronder uit.

Online omzetten naar een AI bestand

Er zijn een aantal online diensten te vinden waar u uw bestanden automatisch kunt laten omzetten naar een AI bestand. Zo zijn er websites waar u een pixel bestand kunt uploaden dat vervolgens automatisch wordt omgezet naar een EPS, SVG, AI of PDF bestand.

Maar ook hier moeten we wel kanttekeningen plaatsen. Dergelijke websites zijn in beginsel meestal gratis, maar wilt u meer bestanden of grotere bestanden laten omzetten dan zult u ook hier vaak een abonnement voor moeten afsluiten. En meestal is het ook zo dat het eindresultaat wel te wensen overlaat en dient u alles zelf nog na te lopen.

Het omzetten van een pixel bestand naar een vector bestand komt eigenlijk neer op zeer nauwkeurig en tijdrovend handwerk. Wilt u er zeker van zijn dat dat goed wordt gedaan dan is beter om zulk nauwgezet werk niet aan geautomatiseerde systemen over te laten.

Maar zijn er dan nog meer voor opties?

Kleine investering

De laatste en eigenlijk de meest voor de hand liggende mogelijkheid is dat u een éénmalige, kleine, investering doet en uw bestand of bestanden door een gespecialiseerd bedrijf als Logo in Vector laat omzetten. Wij trekken in Adobe Illustrator uw pixel bestand met de hand over en maken er op die manier een vector van. Vervolgens wordt dit bestand onder andere opgeslagen als AI bestand. Dat AI bestand is dus een vector bestand dat u dan weer kunt gebruiken voor  de wat grotere bedrijfsuitingen zoals autobelettering, raambelettering, bedrukken of borduren van bedrijfskleding, graveerwerk, in- en outdoor reclame zoals gevelborden, spandoeken, sponsorborden en vlaggen etc.

Feitelijk is het wel zo dat u voor kleinere uitingen, zoals visitekaartjes en een wat kleiner formaat posters, kunt laten realiseren met een logo dat als pixel bestand is opgeslagen. Het is overigens aan te raden om hiervoor ook een vector bestand te gebruiken. Zo wordt voorkomen dat de kwaliteit van het gebruikte logo minder wordt zodra dit iets vergroot of verkleind dient te worden. Kortom met een haarscherpe vectorafbeelding zoals een AI bestand bent u altijd het beste uit en laat u daarmee de meest professionele indruk achter bij uw doelgroep.

© Copyright 2023 Logo in Vector