Een AI bestand

Een AI bestand, onbeperkt vergroten zonder kwaliteitsverlies

Een AI bestand is een bestand dat wordt gemaakt in het programma Adobe Illustrator. Deze software wordt vaak gebruikt voor het creëren van een vector bestand. De kans is groot dat u niet meteen weet wat dit bestand precies is. Nochtans valt dit vrij eenvoudig uit te leggen. In principe maken we in de praktijk een onderscheid tussen twee soorten grafische bestanden. Het gaat hierbij enerzijds om een pixel bestand en anderzijds om een vector bestand. Beide bestanden zien er op het eerste zicht hetzelfde uit, maar toch is er sprake van een wezenlijk verschil. Het AI bestand valt onder de vector bestanden. Dit zorgt er voor dat ze uitermate geschikt zijn om mee naar een drukker te stappen. Waarom? Daar informeren wij u graag over op deze pagina!

Waarom heeft u behoefte aan een AI bestand?

De grafische bestanden die er bestaan zoals een JPG of een PNG zijn prima bestanden, zolang ze uitsluitend worden ingezet voor digitaal gebruik. Op het moment dat u een bestand nodig heeft voor de drukker wordt dat een compleet ander verhaal. Een pixel bestand zoals JPG of PNG zal op het ogenblik dat ze wordt vergroot namelijk pixelig worden. Met andere woorden, de afbeelding wordt vager waardoor de kwaliteit sterk verslechterd. Dat kan niet de bedoeling zijn. Het vergroten van een afbeelding kan wenselijk zijn wanneer:

• U uw bedrijfslogo op uw auto wenst aan te brengen;
• U een spandoek of reclamebord wenst te laten maken;
• Bedrijfskleding laat drukken;

Uiteraard zijn er nog veel meer situaties dan enkel en alleen de bovenstaande waarin er behoeften is aan een grotere afbeelding. In al deze gevallen zult u kunnen vaststellen dat de drukker u zult vragen om een vector bestand aan te leveren. Het kan hierbij gaan om een AI bestand, maar ook om een PDF of EPS bestand. Alle drie de bestanden worden door ons standaard aangeleverd.

Wat maakt een AI bestand dan precies zo anders?

Op het ogenblik dat er gebruik wordt gemaakt van een pixel bestand is er sprake van een afbeelding die is opgebouwd uit... juist, pixels. Dat is op zich prima voor digitaal gebruik, maar niet voor het moment waarop er moet worden gedrukt. In dit laatste geval is het namelijk zo dat u zult merken dat bij het vergroten van de afbeelding de kwaliteit negatief zal worden beïnvloed. De afbeelding wordt met andere woorden wazig en is eigenlijk niet te gebruiken op het oppervlak waarop ze moet worden gedrukt. Dat is wel het geval bij een AI bestand.

Omdat een AI bestand een vector bestand is bestaat deze uit lijnen en ankerpunten. Dit maakt het mogelijk om ze zeer groot te schalen zonder dat de kwaliteit van de afbeelding er negatief door wordt beïnvloed. Heeft u dus met andere woorden behoeften aan een bestand waarmee kan worden gedrukt? Dan zult u kunnen vaststellen dat een AI bestand zich daar uitstekend toe leent. U kunt deze bij ons in amper 24 uur tijd laten maken. Wij maken onze vector bestanden altijd handmatig waardoor een optimale kwaliteit is gegarandeerd.

Bekijk onze voorbeelden

© Copyright 2023 Logo in Vector