EPS bestand maken

EPS bestand maken voor al uw reclamedoeleinden

Bestanden voor het gebruik op uw computer of laptop komen we in veel diverse soorten tegen. Zo kennen we tekstbestanden DOC en DOCX voor het gebruik van Microsoft Word, PPT voor PowerPoint of de spreadsheetbestanden XLS en XLSX voor het gebruik van Microsoft Excel. Maar er is een bestand dat wellicht voor u wat minder bekend is. Het EPS bestand. Het EPS bestand is een bestand dat vooral wordt gebruikt in de grafische industrie.

Voor de volledigheid, EPS is geen daadwerkelijke afbeelding maar een document. In dat document wordt de betreffende afbeelding ‘beschreven’ en zo ook het formaat van de afbeelding. Die beschrijving wordt gedaan in de taal Postscript, de afkorting EPS staat dan ook voor Encapsulated PostScript. Vanwege het relatieve kleine bestandsformaat wordt een EPS bestand in de praktijk vooral gebruikt om eenvoudig per mail te kunnen versturen. Daarbij kan het bestand geopend worden op diverse besturingssystemen.

Het voordeel van een EPS bestand

Een van de voordelen hebben we net al genoemd, het bestand is uitwisselbaar tussen diverse besturingssystemen. Het maakt in dit geval niet uit of u nu een Windows of een Apple computer heeft staan. Een ander groot voordeel van een EPS bestand is dat het eigenlijk een zogenaamde vector bestand is. Dat is even een technisch verhaal, maar we zullen zo eenvoudig mogelijk uitleggen wat dat is en wat het enorme voordeel daarvan is.

Vector bestand

Afbeeldingen kunnen zijn opgemaakt in pixels en vectoren. Pixels zijn heel veel kleine, gekleurde, vlakjes bij elkaar die samen de afbeelding vormen. Zoomt u in op zo’n afbeelding dan zult u al snel de pixels zien. Geen probleem bij kleinere afbeeldingen maar zodra u een dergelijke afbeelding dient te vergroten loopt u tegen een probleem aan. U ziet dan dat de afbeelding korrelig of blokkerig wordt, met andere woorden, u ziet de pixels waaruit de afbeelding is opgebouwd.

Bij een vector bestand is dat anders, een vector bestand is niet opgebouwd uit pixels maar uit lijnen, de vectoren. Deze vectoren hebben een begin en een eindpunt met daartussen een lijn. Wordt het vector bestand vergroot dan wordt de afstand van de lijnen opnieuw berekend en daarna weer in de correcte verhouding aangepast. Zo kan een afbeelding dat als een vector bestand is opgemaakt dus oneindig worden vergroot en dat zonder enige vorm van kwaliteitsverlies. Een EPS bestand is dus een vector bestand dat oneindig kan worden vergroot. Handig zodra u vlaggen, banners of ander groot reclamemateriaal dient te laten drukken. Op die manier kunt u als bedrijf heel professioneel voor de dag komen. Maar hoe pakt u dat aan? Hoe kunt u het beste één of meerdere EPS bestanden maken?

Zelf maken

De vraag die we moeten beantwoorden is dus nu, kunt u EPS bestanden zelf maken? En hoe kunt u dat dan het beste aanpakken? Stel, u heeft een logo en dat is opgemaakt als een pixel bestand. Prima voor bijvoorbeeld gebruik op de website, maar nu wilt u het laten drukken op spandoeken, sponsorborden of gevelborden. In dat laatste geval kan een drukker niet aan de slag met het pixel bestand dat u aanlevert. U dient dus van het pixel bestand dus een EPS bestand te maken en dat uiteindelijk aan te leveren aan uw drukker.

Grafische software

De mensen die in de grafische industrie werkzaam zijn gebruiken voor het omzetten van pixel bestanden naar een EPS bestand professionele software zoals bijvoorbeeld Adobe Illustrator. Het pixel bestand wordt dan letterlijk met de hand met behulp van die software overgetrokken. Een nauwkeurig en intensief werk wat een ook een vaste hand vraagt.

Ook is het zo dat een dergelijk specialistisch pakket zoals Adobe Illustrator lastig zijn in gebruik, het is dus zeker geen pakket dat u na een uurtje onder de knie heeft.

Online EPS bestand maken

Maar zijn er dan echt geen eenvoudiger manieren om uw bestanden om te zetten naar EPS? Ja zeker, U heeft nog een andere mogelijkheid voor wat betreft een EPS bestand maken. Het kan namelijk ook online, gewoon via de website van zogenaamde online converters. Maar wacht even, voordat u dergelijke diensten opzoekt. In de eerste plaats is deze dienst meestal niet gratis. Het verdienmodel van dergelijke websites gaat uit van het feit dat u een abonnement afsluit bij hen om uw afbeeldingen te laten vectoriseren.

Daarnaast valt het eindresultaat vaak behoorlijk tegen en dat komt dan weer doordat het een volledig geautomatiseerd proces is. De laatste controle door grafisch specialisten wordt niet gedaan waardoor u nog weleens bestanden opgeleverd kan krijgen met oneffenheden en/of fouten erin.

Werk voor specialisten

Een EPS bestand maken is eerlijk gezegd werk voor specialisten. Mensen die al heel wat jaren in de grafische industrie werken en ook behoorlijk wat ervaring hebben in het werken met grafische software. Het vectoriseren van een afbeelding, of het nu gaat om een logo, illustratie of een familiewapen is werk wat een vaste hand en heel veel kennis vergt. De specialisten van Logo in Vector werken al heel wat jaren met een specialistisch pakket als Adobe Illustrator en kennen als geen ander de eisen die diverse soorten druk- en reclamewerk stelt. Vaak binnen 24 uur kunnen zij uw logo of afbeelding hebben omgezet in een EPS bestand en tegen een eenmalige kleine investering.

Heeft u eenmaal uw gevectoriseerd bestand ontvangen, dan kunt u dat uitstekend inzetten voor het grotere drukwerk zoals autobelettering, raambelettering bedrukken en borduren van kleding, graveerwerk, in- en outdoor reclame zoals gevelborden, spandoeken, sponsorborden, vlaggen etc.

Kleiner drukwerk, zoals bijvoorbeeld visitekaartjes en flyers kunnen in principe wel gedrukt worden met pixel afbeeldingen maar het gebruik van een vector afbeelding is ook hier aan te raden. U wilt het risico vermijden dat uw logo wazig of geblokt gedrukt word.

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn neem dan vrijblijvend contact op met Logo in Vector, wij helpen u graag verder.

Blog overzicht

© Copyright 2023 Logo in Vector