EPS bestand

EPS bestand

Vraagt u zich ook weleens af hoe het toch kan dat bepaalde illustraties, logo’s, tekeningen en beletteringen op bussen, vrachtwagens, posters en billboards vaak zo haarscherp zijn? Hoe groot zo’n afbeelding of illustratie ook wordt afgebeeld, de kwaliteit is altijd haarscherp. In het onderstaande blog leggen wij u uit wat het ‘geheim’ hierachter is en hoe u zelf ervoor kunt zorgen altijd drukwerk van de hoogste kwaliteit te realiseren.

Het geheim van EPS bestanden

Het geheim zit in het feit dat de afbeeldingen die gebruikt worden EPS bestanden zijn. EPS bestanden worden vaak gebruikt en dan vooral in de grafische sector. De afkorting EPS staat overigens voor Encapsulated PostScript. Het grote voordeel van een afbeelding dat als een EPS bestand is weggeschreven, is dat de kwaliteit van de afbeelding altijd gelijk blijft bij het vergroten of verkleinen ervan. Hoe de afbeelding ook vergroot of verkleint wordt, er wordt geen afbreuk aan de kwaliteit gedaan.

Opbouw van een EPS bestand

We zeiden het al, een EPS bestand is een grafisch bestand. En dat bestand is op een speciale manier opgebouwd. De opbouw van dit bestand bestaat namelijk uit zogenaamde vector informatie. En die informatie is eigenlijk een wiskundige vergelijking waarmee de afbeelding zo groot gemaakt kan worden dat het haarscherp te gebruiken is voor onder andere reclameborden die u langs de snelweg ziet.

Die vectoren waar we het hier over hebben zijn eigenlijk paden die worden gedefinieerd door een begin-, en een eindpunt. En zo’n pad kan elke vorm hebben die gedefinieerd kan worden tussen twee of meer van zulke punten.

Iets eenvoudiger gezegd, het maakt niet uit of de afbeelding 1000x vergroot moet worden, de kwaliteit zal altijd scherp, helder en zeer gedetailleerd blijven. Dat is dus in het kort het geheim achter de kwaliteit van logo’s of illustraties die u op bijvoorbeeld billboards langs de snelweg of in de stad ziet.

Hoe herkent u een EPS bestand?

De volgende vraag die nu wellicht bij u opkomt, is ‘Hoe herken ik dan een EPS bestand?’ Dat is eerlijk gezegd redelijk simpel. Het is namelijk zo dat alle soorten bestanden te herkennen zijn aan de specifieke extensie die zij hebben. Zo herkent u een WORD document altijd aan de extensie .doc of .docx, herkent u een POWERPOINT document aan de extentsie .ppt en een EXCEL document aan de extensie .xlsx (of andere varianten daarop zoals .xlx). Dat is dus ook zo met een EPS bestand, dat kunt u dus ook herkennen aan de extensie. Een EPS bestand is te herkennen aan de extensie .eps. Er zijn echter een aantal andere extensies die net als een EPS bestand ook vector kunnen bevatten dat opgemaakt is uit lijnen en ankerpunten en daarmee ook oneindig vergroot kunnen worden. Dit zijn de PDF, SVG en AI bestanden, te herkennen met de extensies .pdf, .ai en .svg.

EPS bestanden openen en bewerken

Wilt u zelf aan de gang met bijvoorbeeld het bewerken van een EPS bestand, dan dient u zich een paar dingen goed te realiseren. U kunt bijvoorbeeld niet zondermeer een EPS bestand in ieder programma openen of bewerken. Het openen en bewerken van een EPS bestand kan het best gedaan worden met programma’s die echt bedoelt zijn voor grafische bewerkingen. Enkele van dergelijke programma’s zijn onder andere Adobe Illustrator en Adobe Indesign.

Wilt u alleen maar een EPS bestand bekijken dan hoeft u niet een pakket zoals Adobe Illustrator daarvoor aan te schaffen. EPS bestanden kunt u bekijken met een pakket zoals Ghostview of Irfanview. Een ander applicatie waarmee u een bestand kunt omzetten naar een EPS bestand is Image Vectorizer.

Er zijn overigens ook wat gratis pakketten beschikbaar waarmee u dergelijke bestand kunt bewerken. U kunt hierbij denken aan een pakket zoals bijvoorbeeld Lunacy of Inkscape.

EPS bestand zelf maken

Een andere vraag die nu wellicht bij u opkomt is ‘Hoe maak ik dan een EPS bestand?’. Een EPS bestand kan worden gemaakt door handmatig de betreffende afbeelding als het ware over te trekken in een speciaal daarvoor bedoelt programma zoals bijvoorbeeld Adobe Illustrator. Dat handmatig overtrekken noemen we ook wel ‘vectoriseren’. Dit is wel een zeer nauwkeurig en tijdrovend werkje. En de pakketten die de experts hiervoor gebruiken hebben vrijwel allemaal een bijzonder steile leercurve. Heeft u geen tijd om dit helemaal zelf te doen, of om in korte tijd te leren hoe een pakket als Adobe Illustrator werkt? U kunt dit werk altijd uitbesteden aan specialisten. Het voordeel hiervan is dat zij het doen in een fractie van de tijd die u nodig heeft en het bespaart u een hoop tijd, ergernis en frustratie.

Bestanden omzetten naar een EPS bestand

Heeft u één of meerdere illustraties die als pixel bestand zijn opgeslagen, bijvoorbeeld met de extensie .jpg of .png en u wilt deze inzetten voor drukwerk dan zullen deze dus, met de hand, nagetekend en omgezet moeten worden naar een EPS bestand. Zoals we al aangaven dat is een lastig en tijdrovende klus, zeker als u het accuraat wilt doen gaat hier wat wel tijd inzitten. U dient overigens ook in bezit te zijn van geschikte betaalde professionele software. Gelukkig kunt u deze klus uitbesteden aan bedrijven die hier gespecialiseerd in zijn zoals Logo in Vector.

Voor- en nadelen

Wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen aan het gebruik van een EPS bestand? Als bedrijf kunt u uitstekend voor de dag komen met logo’s of illustraties die als EPS bestand zijn opgemaakt. U kunt uw ‘corporate identity’ ofwel huisstijl haarscherp tot uiting brengen om de juiste indruk achter te laten bij uw klanten. Dat is dus een groot voordeel ten opzichte van pixel bestanden als JPG en PNG.

Een nadeel is dat een EPS bestand niet zomaar te openen is voor iedereen. U dient hier professionele software voor te gebruiken. Het is echter geen must dit bestand te willen openen. Voor al uw reclamedoeleinden kunt u dit bestand prima doorsturen naar de betreffende partijen als drukkerijen en signbedrijven. Zij kunnen dit bestand namelijk wel openen en doorzetten naar productie. Mocht u uw logo voor digitale doeleinden willen gebruiken, kunt u zelf prima uit de voeten met een JPG of PNG bestand.

Indien u zelf uw pixel bestand wilt omzetten naar een EPS bestand is dit erg lastig te doen. Zoals we al eerder aangaven is het omzetten van bestanden naar een EPS bestand een specialistisch werkje wat nogal wat kennis en tijd vraagt. Het handmatig omzetten van JPG en PNG bestanden vergt nogal wat kennis en kunde met betrekking tot het verwerken van lettertypes, kleuren en vormen.

Drukwerk bestellen

Het komt er, in het kort gezegd, op neer dat u er niet aan ontkomt om voor alle professionele, visuele uitingen gebruik te maken van een EPS bestand.  Sterker nog, wilt u drukwerk bestellen dan zal het bedrijf waar u uw bestelling plaatst hoogst waarschijnlijk vragen om een EPS bestand aan te leveren van uw logo of illustratie. Op die manier kunnen zij zonder verlies van kwaliteit het betreffende bestand vergroten of verkleinen om u het mooiste en beste resultaat te bieden.

Blog overzicht

© Copyright 2024 Logo in Vector