EPS formaat

EPS formaat

Ieder bestand dat u gebruikt op een computer heeft een eigen formaat of bestandstype, zeg maar zoals het bestand is opgeslagen, hoe de indeling is, hoe het eruit ziet en door welke programma’s het kan worden geopend. Zo hebben bijvoorbeeld Word bestanden een indeling volgens het DOC/DOCX formaat en PowerPoint bestanden een indeling volgens met PPT formaat.

Maar ook grafische bestanden, afbeeldingen, foto’s en illustraties hebben een eigen formaat. Een van de meest gebruikte bestandsformaten die wordt gebruikt in de grafische industrie is het EPS formaat. Wat een EPS formaat precies is? Waarvoor kunt u het gebruiken en waarom kan het zo belangrijk zijn als u bijvoorbeeld drukwerk moet laten regelen? Dat leggen we verder allemaal uit in de volgende blog.

Encapsulated PostScript

Eerst iets over de afkorting. De afkorting EPS staat voor Encapsulated PostScript en is een grafisch bestand in de taal Postscript. Beetje technisch verhaal maar een bestand van het EPS formaat bevat normaliter een afbeelding en heeft extra parameters die ervoor zorgen dat deze afbeelding kan worden opgenomen in een Postscript-document. Bottomline is dus dat een EPS bestand een grafisch bestand is. Een dergelijk bestand wordt dan ook vooral gebruikt door professionals in de grafische industrie. EPS bestanden worden gemaakt en bewerkt in speciale grafische software zoals Adobe Illustrator en QuarkXpress. Softwareprogramma’s die heel wat jaren ervaring vragen en zeker niet zo intuïtief zijn dat u deze in een middagje leren onder de knie hebt.

Vector informatie

Een EPS bestand is dus een grafisch bestand, maar dat is niet alles. Een bestand met het EPS formaat is opgebouwd uit zogenaamde vector informatie, daarom wordt een EPS bestand ook wel een vector bestand genoemd. Een dergelijk bestand is opgebouwd uit vectoren en vectoren zijn paden, of lijnen, die gedefinieerd worden door een begin en een eindpunt, oftewel ankerpunten. Het grote voordeel van een dergelijke bestandsopbouw is dat deze oneindig kan worden vergroot zonder dat er concessies gedaan moeten worden wat betreft de kwaliteit.

Bestanden van het EPS formaat komen dus vooral goed van pas zodra een afbeelding haarscherp moet zijn en onbeperkt moet kunnen worden vergroot. Zo kunt u denken aan belettering van auto’s en gevels maar ook banners, vlaggen en sponsorborden.

Wanneer een vector bestand

Hoe controleert u nu of u over een EPS bestand, oftewel een vector bestand, beschikt. Dat doet u op een eenvoudige manier door te kijken naar de bestandsextensie. Is de extensie  JPG, GIF, PSD, TIFF, BMP of bijvoorbeeld PNG? Dan kunt u er zeker van zijn dat u niet beschikt over een bestand dat is opgebouwd uit vector informatie.  Heeft het bestand een extensie zoals EPS, of bijvoorbeeld AI of SVG dan kunt u er vrijwel zeker van zijn dat het bestand is opgebouwd uit vector informatie.

Bewerken bestanden

Bestanden van het EPS formaat kunnen niet zomaar in iedere willekeurig programma worden geopend zoals we al eerder zagen. Je hebt daar specialistische software voor nodig. De meeste van dit soort software is overigens betaald maar er zijn ook gratis versies, zoals bijvoorbeeld Inkscape. Zoals we al eerder aangaven, voor dergelijke software geldt overigens wel dat al deze niet eenvoudig in gebruik zijn en gemakkelijk te leren. De leercurve is stijl en het werken met een dergelijk pakket is niet iets wat u in een middag onder de knie zult gaan krijgen.

Omzetten naar EPS formaat

Heeft u bestanden van een ander formaat dan het EPS formaat en u wilt die gaan gebruiken voor drukwerk of bijvoorbeeld reclame op auto’s? Dan zullen deze bestanden dus eerst moeten worden omgezet naar het EPS formaat. Zoals we al eerder zeiden, een EPS bestand wordt ook wel een vector bestand genoemd en het voordeel van een dergelijk bestand is dat het zondermeer kan worden vergroot zonder enige kwaliteitsverlies.

Het omzetten naar een vector bestand, van bijvoorbeeld het EPS formaat, is wel een lastig en tijdrovend werk. We zeiden al dat de pakketten waarin men dat kan doen niet eenvoudig in het gebruik zijn, verder is het omzetten eenvoudig gezegd handwerk. De afbeelding wordt op de computer letterlijk met de hand overgetrokken en vervolgens opgevuld met kleur. Uw eigen bestanden zelf omzetten naar een EPS formaat is eigenlijk geen aanrader, het kan een hoop geld kosten en zorgen voor frustraties.

Online laten omzetten

Er bestaan ook websites waar u uw bestanden kunt laten omzetten naar bestanden met het EPS formaat. U uploadt de bestanden die u wilt laten omzetten, drukt op een aantal knoppen en heeft uw bestanden in het door u gewenste EPS formaat.

Helaas is het wel zo dat bij dergelijke websites die dit proces geautomatiseerd doorlopen de kwaliteit van het eindresultaat altijd wel te wensen overlaat. Dat komt vooral omdat er geen mensenhand aan te pas komt en er dus ook geen eindcontrole plaatsvindt en als u een keer niet tevreden bent dan laat de klantenservice bij deze websites altijd wel te wensen over. Dan rest natuurlijk de vraag, hoe kunt u het beste dan illustraties, een logo of een foto omzetten naar een bestand met een EPS formaat? Dan toch maar een duur softwarepakket aanschaffen en een cursus Adobe Illustrator volgen?

Werk voor specialisten

Gelukkig is dat allemaal niet nodig. Het omzetten van bijvoorbeeld digitale illustraties naar illustraties van een EPS formaat kunt u het beste gewoon uitbesteden aan de mensen die dit als hun dagelijkse werk doen. Zoals bijvoorbeeld de specialisten van Logo in Vector. Voor een kleine investering zetten wij uw logo, foto of illustratie om naar een vector bestand van de allerhoogste kwaliteit.

De mensen van Logo in Vector tekenen uw bestaande logo of andere illustratie dus één op één handmatig over in vector met professionele software zoals bijvoorbeeld Adobe Illustrator. Alleen op die manier kunnen zij altijd de hoogste kwaliteit garanderen. En op die manier wordt uw logo altijd haarscherp gepresenteerd in al uw reclame-uitingen.

Uw EPS bestand heeft u al binnen 24 uur en is van hoge kwaliteit waarmee u met een gerust hart voor de dag kan komen bij uw (potentiële) klanten. Neem gerust contact op voor eventuele vragen of plaats uw bestelling hier.

Blog overzicht

© Copyright 2023 Logo in Vector