EPS logo

EPS logo

U heeft voor uw bedrijf een prachtig logo laten maken. Een mooi vormgegeven logo en u bent er best trots op. Het logo geeft mooi weer waar uw bedrijf voor staat en laat in één oogopslag zien aan uw (nieuwe) klanten wat zij kunnen verwachten van uw bedrijf en waar uw bedrijf voor staat. Nu wilt u er goed mee voor de dag komen en besluit u het logo ook te laten drukken op banners voor op een beurs en wellicht, op termijn, ook voor op de bedrijfswagens. Maar dan geeft de drukkerij waar u de opdracht wilt laten uitvoeren aan dat zij graag een EPS logo willen hebben. Maar wat is dat eigenlijk? En waarom is dat voor een drukkerij zo belangrijk? In het volgende blog geven we antwoord op deze vragen en hoe u zelf, het snelst, aan een logo EPS kunt komen.

Wat is EPS?

EPS is een afkorting en staat voor Encapsulated Postscript. Eigenlijk is een EPS een bestand dat voornamelijk wordt gebruikt in de grafische industrie door drukkerijen en designers. Een EPS bestand is op een speciale manier opgebouwd, het bestand bestaat namelijk uit zogenaamde vector informatie. Die vector informatie bestaat weer uit lijnen tussen ankerpunten. Dat brengt namelijk een groot voordeel met zich mee. Wordt het EPS logo vergroot, dan zult u bij een dergelijk bestand altijd dezelfde scherpe kwaliteit blijven zien.  Is uw logo als pixel bestand opgeslagen, dan zult u, wanneer u een dergelijk bestand gaat vergroten op een gegeven moment de pixels zien. De pixels zijn, eenvoudig gezegd, de ‘gekleurde puntjes (pixels)’ waaruit de afbeelding is opgebouwd.

Bij een EPS bestand ligt dat dus anders, dat is dus een vector bestand. Dus als de drukker vraagt om een EPS logo dan bedoelt hij of zij eigenlijk een vector bestand.

Overigens is er met een pixel bestand niets mis zolang u het maar gebruikt voor digitale doeleinden zoals bijvoorbeeld op een website of in een PowerPoint presentatie. Maar voor drukwerk is een EPS bestand dus wel een vereiste om als bedrijf goed voor de dag te komen. Overigens kan, in het geval van drukwerk, een drukkerij ook nog weleens vragen om een vector bestand. Een vector bestand is in principe hetzelfde als een EPS bestand. Hoe zit dat dan?

Vector bestand

Een vector bestand is de verzamelnaam van bestanden die als vector zijn opgeslagen en dus, zoals we net aangaven, zijn opgebouwd uit ankerpunten en lijnen in plaats van zogenaamde pixels. Een EPS bestand is een vector bestand en is niet zondermeer door ieder grafisch programma te openen. Vaak heeft u specialistische grafische software nodig om bijvoorbeeld een afbeelding als een EPS bestand op te slaan of te bewerken. Of het nu gaat om het omzetten van foto’s of illustraties naar een EPS bestand, u heeft daar aparte software voor nodig. Maar wat kunt u dan het beste doen als u een EPS logo wilt maken?

EPS logo maken

Het realiseren van een EPS logo kunt u op verschillende manieren doen. Zo bestaan er diverse websites die voor u uw pixel bestand (bijvoorbeeld een JPG bestand) automatisch kunnen omzetten naar een EPS bestand. Het grote nadeel van een dergelijk geautomatiseerd proces is dat er geen eindcontrole plaats zal vinden. De kwaliteit valt dan ook vaak tegen. En wilt u meerdere bestanden laten converteren naar een EPS logo, dan dient u vaak een abonnement af te sluiten. Ook zal bij dergelijke websites het eindresultaat niet altijd om over naar huis te schrijven zijn. Maar zijn er dan nog andere manier om een EPS logo te realiseren?

Andere manieren

Er zijn toch nog andere manieren om een EPS logo te realiseren vraagt u zich wellicht af? Wat wij in ieder geval vaak zien gebeuren is dat mensen een pixel bestand een andere extensie geven, dus in plaats van .JPG een .EPS extensie. Helaas werkt het niet zo eenvoudig. Een bestand opslaan als EPS bestand zal niet gaan werken. Het betreffende bestand is dan nog steeds geen vector bestand en de opbouw van het bestand is ook nog steeds dat van een pixel bestand. Zodra u een dergelijk bestand opent en vergroot zult u zien dat de afbeelding nog steeds een pixel bestand is.

Een EPS logo maken komt eigenlijk neer op het digitaal overtrekken, dus met de hand, van de relevante afbeelding of het logo. Vlakken worden gemaakt of ingekleurd en lijnen worden overgetrokken. En om dat goed te doen dient u dus professionele software te gebruiken. Een voorbeeld van dergelijke specialistische software is Adobe Illustrator.

Adobe Illustrator

De meeste grafisch specialisten gebruiken voor het maken van een EPS logo een pakket als Adobe Illustrator. Een specialistisch en professioneel pakket met werkelijk een zee aan mogelijkheden en functies. En het overtrekken van de afbeelding wordt in een dergelijk pakket dus helemaal met de hand gedaan. U zult begrijpen dat dat een zeer nauwkeurig en zeer tijdrovende klus is, een klus die u niet even in een middagje kunt gaan doen. En we moeten eerlijk zijn, Adobe Illustrator kent een best forse abonnementsprijs.

Is een EPS logo noodzakelijk?

Nu we een aantal mogelijkheden op een rij hebben gezet voor u, zult u zich wellicht afvragen of het noodzakelijk is dat u van uw logo een EPS logo laat maken. Een pixel bestand van uw logo, of van andere illustraties, kan op een website prima werken. Maar, zoals we al eerder aangaven, gaat u deze laten drukken, en sterker nog, vergroten, dan zal van uw logo toch echt een EPS bestand gemaakt moeten worden. Het groot uw logo dan wordt gedrukt maakt niet uit, de kwaliteit van het logo zal altijd haarscherp en helder blijven. Dus wilt u op reclameborden, banners en dergelijke goed voor de dag komen met uw bedrijf dan is een EPS logo noodzakelijk.

Specialistenwerk

Wilt u van uw logo een EPS logo laten maken dan is dat eerlijk gezegd specialistenwerk en niet iets wat u in een uurtje even kunt doen. U kunt dit werk laten doen door de specialisten van Logo in Vector. In Adobe Illustrator tekenen wij, volledig met de hand, uw logo na. Zo kan de allerhoogste kwaliteit worden gegarandeerd van uw EPS logo.

U kunt u zelf een hoop tijd, frustratie en een duur Adobe Illustratie abonnement besparen door vandaag nog uw logo te laten omzetten naar een EPS logo. Bij Logo in Vector realiseren wij uw EPS logo binnen 24 uur en tegen een zeer scherp tarief. Vraag uw logo hier aan.

Blog overzicht

© Copyright 2023 Logo in Vector