Foto omzetten naar tekening

Foto omzetten naar tekening

Heeft u één of meerdere foto’s die u graag wilt omzetten naar een tekening? En wilt u die ook nog eens professioneel gaan gebruiken? Bijvoorbeeld in een presentatie over uw bedrijf of de producten die u verkoopt, in reclame-uitingen voor uw bedrijf op bijvoorbeeld een banner, vlaggen, een grote poster of op een sponsorbord?  Om dit te realiseren zijn er diverse manieren mogelijk, welke werken wel en welke zeker niet? We zetten ze voor u op een rijtje.

Diverse apps

Wilt u een foto omzetten naar een tekening, dan is het natuurlijk de bedoeling dat u de tekening kunt gebruiken in diverse uitingen zoals we al eerder aangaven. Dat zal in ieder geval inhouden dat de digitale tekening, wanneer dat nodig is, vergroot moet kunnen worden zonder enig kwaliteitsverlies. Nu worden er heel veel diverse apps aangeboden die geheel geautomatiseerd foto’s van u omzetten naar een digitale tekening. Maar werkt dat eigenlijk wel?

Deze apps zijn in het begin gratis, maar wilt u niet worden geconfronteerd met een watermerk, irritante advertenties of beperkte functionaliteiten dan zult u toch al snel moeten betalen. Daarnaast hebben al deze apps het nadeel dat het een volledig geautomatiseerd proces is, de kwaliteitscheck door een grafisch specialist ontbreekt. En dat is in de resultaten bij de meeste van deze apps wel terug te zien. Ook ontbreekt bij deze apps de mogelijkheid om de gedigitaliseerde tekening op te slaan als een vector bestand. En een vector bestand heeft u wel nodig om de tekening zonder problemen te laten vergroten. Is uw foto omgezet naar tekening in het format van een vector tekening dan is deze zonder problemen te gebruiken op onder andere grote borden, vlaggen en banners.

Een app gebruiken voor het omzetten van een foto naar een tekening is dus eerlijk gezegd geen aanrader. Maar zijn er dan nog andere mogelijkheden?

Websites voor het omzetten van een foto naar een tekening

Naast de diverse apps die we eerder bespraken zijn er ook nog een aantal websites te vinden die voor u uw foto omzetten naar tekening. Ook deze websites maken gebruik van een volledig geautomatiseerd proces waarbij uw foto worden omgezet naar een digitale tekening. En soms kunt u hierbij ook kiezen uit diverse, grappige, effecten en leuke teksten. Deze websites zijn, net als de eerder besproken apps, eerlijk gezegd niet echt geschikt voor professioneel gebruik. Maar waarom is dat eigenlijk?

Onder andere ligt dit aan het feit dat u het eindresultaat niet kunt opslaan als een vector bestand (wat u weer zult nodig hebben zodra u het eindresultaat wilt laten drukken). En een foto gebruiken van een hoge resolutie maakt dan, helaas, niets uit. De uiteindelijk tekening zal in dat geval nog steeds niet direct geschikt zijn om te worden vergroot voor drukwerk zoals reclameborden en banners. Zou u in dit geval de uiteindelijke tekening laten vergroten dan worden de afzonderlijke pixels waaruit de tekening is opgezet zichtbaar.  

Daarnaast is in het geval van automatisch omzetten van een foto naar een tekening van dergelijke websites, de kwaliteit ver te zoeken. Dat komt omdat er niets handmatig wordt gedaan en er geen eindcontrole is. Ook zult u, wilt u van dergelijke websites gebruik maken in sommige gevallen een abonnement moeten nemen.

Er zijn natuurlijk professionele pakketten op de markt waarmee u een foto kunt omzetten naar tekening. Maar hoe werkt dat dan? En is dat eenvoudig te doen?

Adobe Illustrator voor het omzetten van een foto naar een tekening

Jazeker, er zijn diverse professionele softwarepakketten op de markt die het mogelijk maken een foto om te zetten naar een tekening. Zoals bijvoorbeeld het pakket Adobe Illustrator. Dit professionele softwarepakket, wat veel wordt gebruikt in de grafische industrie, is zeer geschikt voor het omzetten van een foto naar een tekening. Illustrator kan sowieso bestanden ‘vectoriseren’, dus een vector bestand maken van het uiteindelijke resultaat. Het uiteindelijk gevectoriseerde resultaat, de feitelijke tekening, kunt u zo groot maken als nodig is. Er zal geen kwaliteitsverschil optreden, de afbeelding zal altijd haarscherp zijn.

Voordat u nu Adobe Illustrator aanschaft en aan de slag wilt gaan, dient u zich wel te realiseren dat er wel wat nadelen kleven aan het gebruik van een pakket als Adobe Illustrator. Om te beginnen is het een behoorlijk prijzig pakket. Daarnaast is het nu niet echt een intuïtief softwarepakket waarmee u, na een middagje oefenen, direct mee aan de slag zult kunnen. De leercurve is namelijk behoorlijk stijl.

Het proces om een foto naar een tekening om te zetten in bijvoorbeeld Illustrator is ook nog eens een complex proces wat bestaat uit een heleboel stappen die genomen moeten worden. Dus helaas niet echt iets wat u in een middagje kunt leren.

Grafische expert

U kunt voor het omzetten van een foto naar tekening ook de hulp van een grafische expert inschakelen natuurlijk. Dat scheelt u een hoop tijd en frustratie. Bureaus die ruim ervaren zijn in dergelijk specialistisch werk, zoals Logo in Vector, kunnen vaak vrij snel de gevraagde tekening opleveren en tegen een kleine investering.

Wilt u één of meerdere foto’s omzetten naar een tekening? Dan kunt u dat eigenlijk het beste laten doen door bijvoorbeeld het team van specialisten van Logo in Vector. Binnen 24 uur kunt u uw vector bestand per mail in ontvangst nemen.

Het team van professionals van Logo in Vector zullen uw foto volledig met de hand natekenen in Adobe Illustrator. Op die manier kunnen wij altijd de allerhoogste kwaliteit garanderen. Het handmatig omzetten van een foto naar een tekening is vele malen nauwkeurig dan dit te laten doen door een geautomatiseerd proces. Tijdens het omzetten van de foto naar een tekening controleren de mensen van Logo in Vector ieder pad, richtings- en ankerpunt. Zo worden fouten voorkomen en kan de allerhoogste kwaliteit worden gegarandeerd. Met het eindresultaat opgeleverd door de vakmensen van Logo in Vector kunt u prima voor de dag komen.

Uitzonderingen

Helaas bestaan er uitzonderingen en zijn niet alle foto’s geschikt om naar een vector tekening om te zetten. De meeste foto’s zoals uw vakantiefoto’s die u met uw mobiele telefoon of camera heeft gemaakt bestaan uit miljoenen pixels. Deze pixels zijn allemaal kleine kleurvlakjes die samen uw beeld vormen. Wanneer u heel ver inzoomt zult u deze kleurvakjes gaan zien. Deze foto’s zijn over het algemeen niet te vectoriseren. Maar waarom dan niet?

Een vector bestaat namelijk uit kleurvlakken of kleurverlopen. U kunt u zich waarschijnlijk inbeelden dat wij niet in staat zijn deze miljoenen minuscule kleurvlakjes één voor één te kunnen natekenen. Wanneer deze foto’s wel gevectoriseerd zouden worden gaat veel informatie verloren. Veel van deze minuscule kleurvakjes ofwel pixels zullen niet terug te zien zijn vanwege het feit dat veel pixels samengevoegd worden tot grotere kleurvlakken waardoor uw foto niet de juiste informatie behoudt. In het grotere geheel zal het daarom alleen maar lijken dat de kwaliteit van uw foto achteruit is gegaan en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het hangt er daarom volledig vanaf wat er op uw foto gepresenteerd wordt en hoeveel informatie deze bevat.

Foto’s van objecten zijn beter geschikt voor vectorisatie. Het komt er in het kort op neer hoe minder detail een foto bevat hoe geschikter deze is voor vectorisatie én hoe nauwkeuriger deze nagetekend (gevectoriseerd) kan worden. U kunt u zich waarschijnlijk inbeelden dat één, twee of drie vierkanten met vaste kleuren exact nagetekend kunnen worden zonder dat u een verschil ziet. Maar een foto van Times Square waar ongelooflijk veel detail in zit (denk aan gebouwen, lichtgevende reclame op grote schermen, het drukke verkeer en mensen die in beweging zijn tijdens het maken van de foto) helaas niet na te tekenen is. Deze foto bevat simpelweg teveel informatie (pixels).

Het vectoriseren van dit soort foto’s is zoals benadrukt dus niet mogelijk. Het hangt voornamelijk af van het doel waar u de foto voor wilt inzetten. Wanneer u een foto op een groot reclamebord wilt laten drukken hoeft deze foto niet haarscherp te zijn wanneer u hier met de neus bovenop staat. Het hoeft dan ook niet nagetekent in vector te worden. Men zal het bord bezichtigen van een bepaalde afstand, en het is daarom van belang dat de foto scherp oogt van die bepaalde afstand. Een billboard langs de snelweg oogt scherp, maar wanneer u hier met de neus bovenop staat zult u de pixels (kleurvakken) ook kunnen zien. Een dergelijke foto is nog wel wat op te rekken met behoud van kwaliteit. Wanneer u dit zelf doet zal de kwaliteit snel achteruit gaan. Ook hiervoor wordt professionele software gebruikt. Logo in Vector kan u hierbij helpen. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden, wij informeren u hier graag over.

© Copyright 2024 Logo in Vector