JPG naar EPS

JPG naar EPS

De meeste afbeeldingen die u ziet op het internet, zoals foto’s op websites of webshops hebben een specifiek bestandsformaat, namelijk JPG. Het is prima om een afbeelding van een dergelijk format in een digitale uiting te gebruiken. Maar wilt u deze gaan gebruiken in bijvoorbeeld drukwerk zoals op banners, vlaggen of reclameborden? Dan zijn afbeeldingen met het JPG format niet geschikt. Waarom dat is en wat u dan beter kunt doen leggen we uit in onderstaande blog.

Wat is een JPG bestand?

Iedere afbeelding of illustratie die u op een computer kunt bekijken of bewerken is opgeslagen volgens een bepaald format. Het format van het betreffende bestand kunt u herkennen aan de extensie, dus wat er achter de punt van een bestandsnaam staat. Dus ook een foto opgeslagen als een JPG herkent u door de extensie van het bestand. Dat kan dan bijvoorbeeld foto.JPG of logo.JPG zijn. JPG staat overigens voor Joint Photographic Experts Group, dit bestandstype is verreweg het bekendste bestandstype als het gaat om digitale foto’s. Een JPG bestand is een gecomprimeerd bestand en is een zogenaamde rasterafbeelding. Dat raster bestaat uit individuele pixels, kleine blokjes, die in combinatie met elkaar de uiteindelijke afbeelding maken.

Omdat het een zogenaamd gecomprimeerd bestand betreft is het een stuk kleiner wat betreft de grootte van het bestand in vergelijking met andere bestandsformaten en dus prima geschikt voor digitaal gebruik zoals op een website of een webshop (bijvoorbeeld productfoto’s). Echter voor drukwerk is het eigenlijk niet geschikt en dat komt, zoals we al eerder zeiden, doordat een JPG is opgebouwd uit pixels. Moet de drukker een dergelijk bestand vergroten dan zult u zien dat de pixels waaruit dat bestand is opgebouwd zichtbaar worden, met als gevolg duidelijk kwaliteitsverlies. Wilt u het betreffende bestand laten drukken op grotere oppervlakten, dan dient u, over het algemeen, de JPG naar EPS over te zetten.

Wat is een EPS bestand?

Maar waar hebben we het dan over, als we het over een EPS bestand hebben? En wat is het dan verschil met een JPG bestand? Allereerst is een EPS bestand een bestand dat vooral veel wordt gebruikt in de grafische industrie. Het allergrootste voordeel van het werken met een EPS bestand is dat er geen afbreuk wordt gedaan aan de kwaliteit zodra deze vergroot dient te worden. Dat komt doordat een EPS bestand anders van opbouw is dan een JPG. Een EPS bestand is namelijk een zogenaamde vector bestandsformaat. Er zijn overigens meerdere vector bestandsformaten, je kunt dan ook denken aan AI (Adobe Illustrator) en CDR (CorelDraw)., maar in dit blog hebben we het voor nu over het EPS bestandsformaat. Maar wat is dan een vector bestand en waarin verschilt deze met een JPG?

Een vector bestand is niet opgebouwd uit pixels, zoals een JPG, maar uit vectoren oftewel lijnen met ankerpunten. Het grote voordeel van deze vectoren is dat de betreffende afbeelding zondermeer kan worden vergroot zonder enig risico op kwaliteitsverlies. En dat maakt een EPS bestand weer bij uitstek geschikt om te worden afgedrukt op grote reclameborden, vlaggen, banners en bijvoorbeeld sponsorborden. U zult overigens merken dat drukkerijen altijd de voorkeur zullen geven aan een EPS bestand zodra u iets wilt laten drukken op een groter formaat. Hiermee kunnen zij namelijk altijd de beste kwaliteit garanderen en kunnen afbeeldingen, wanneer dat nodig is, zonder kwaliteitsverlies worden vergroot.

Omzetten JPG naar EPS

Maar goed u heeft dus een JPG bestand dat u wilt omzetten naar EPS. De vraag is even hoe kunt u dat het beste doen? Zoals we net al aangaven is een EPS bestand een zogenaamd vector bestandsformaat. En er zijn een aantal manieren om een bestand om te zetten naar een vector bestandsformaat.

Online omzetten

Er zijn op het internet websites te vinden die online voor u uw JPG bestanden omzetten naar een EPS bestand. Een dergelijk proces gaat automatisch, u uploadt uw bestand en na enkele minuten heeft u uw bestand terug in het EPS bestandsformaat. Klinkt mooi toch? Om eerlijk te zijn zitten hier wel wat nadelen aan verbonden. Ten eerste is het zo dat dit een volledig geautomatiseerd proces betreft, er vindt bijvoorbeeld geen eindcontrole van het uiteindelijke resultaat plaats, de kwaliteit kan dus tegenvallen. De vormen worden in dit proces bij benadering nagemaakt. Neem in acht dat wanneer u uw logo in groot formaat wilt gebruiken de kleine oneffenheden ineens erg duidelijk zullen worden.

Handmatig proces

U moet zich bedenken dat het proces van het omzetten van JPG naar EPS eigenlijk het best volledig handmatig gedaan kan worden. Het JPG bestand, laten we zeggen een logo, wordt met de hand nagetekend in specialistische grafische software. Op die manier wordt er dus een vector bestand van gemaakt. Als het gaat om foto’s is niet iedere foto geschikt om te worden omgezet naar EPS. In het algemeen komt het er op neer dat hoe minder details een foto of illustratie bevat hoe geschikter deze is om te worden omgezet naar EPS. Foto’s van objecten zijn in dat kader meer geschikt om te worden omgezet naar een vector bestand.

Professionele software

Het omzetten van JPG naar EPS gebeurt dus met specialistische, professionele software. Software waarmee grafisch specialisten dagelijks werken. Zij kennen een dergelijk pakket van binnen en buiten. Hierdoor kunnen zij uw JPG vaak binnen 24 uur hebben omgezet naar EPS. En dat met een 100 procent kwaliteitsgarantie.

Goed voor de dag komen?

Wilt u goed voor de dag komen met? Dan is het verstandiger om niet zelf te proberen een JPG naar een EPS bestand (dus een vector bestand) om te zetten. De kans op een heleboel frustraties of dat u niet de kwaliteit kunt genereren die u zo graag wenst is dan wel zeker aanwezig. Ook het gebruik van online conversie applicaties zal u niet het door u gewenste resultaat opleveren.

Meer weten?

Wilt u uw JPG naar EPS omzetten? En wilt u dat met een 100 procent kwaliteitsgarantie laten doen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met de specialisten van Logo in Vector. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

Blog overzicht

© Copyright 2023 Logo in Vector