JPG omzetten naar EPS

JPG omzetten naar EPS

Het gebeurt nogal eens, dat mensen logo’s of andere te drukbestanden aanleveren als een JPG bestand, zo krijgen we regelmatig te horen van drukkers. Wat betreft de kwaliteit kunnen we daar niets op afdingen, dit zijn afbeeldingen van prima kwaliteit en uitermate geschikt voor onder andere het gebruik bijvoorbeeld een website. Helaas kan een drukker deze niet gebruiken zodra het gaat om drukwerk. Een JPG bestand is namelijk opgebouwd uit zogenaamde pixels. Wil de drukker een dergelijk bestand gaan vergroten, dan zal dat ten koste gaan van de kwaliteit van de afbeelding zelf. De vraag is dus, welk bestand moet u aanleveren aan de drukker om te zorgen dat uw drukker er prima mee uit de voeten kan?

EPS bestand

Uw drukker zal, zodra u drukwerk voor hem heeft, vrijwel altijd vragen om een vector bestand. Dit bestand is, anders dan het JPG bestand, opgebouwd uit lijnen. Door deze opbouw kan de betreffende afbeelding, wanneer dat noodzakelijk is, oneindig worden vergroot zonder enig kwaliteitsverlies. Een grafisch bestand dat de extensie .EPS draagt is zo’n vector bestand. Overigens zijn er meerdere vector bestanden zoals bijvoorbeeld bestanden met de extensie .AI, .PSD of .SVG maar daar zullen we in deze blog verder niet op ingaan. Meer daarover kunt u lezen in de blogpagina: Vector bestand. Draagt het bestand dat u aan de drukker wilt sturen de extensie .EPS dan weet u dat u goed zit. De extensie kunt u vinden achter de bestandsnaam van het betreffende bestand: logo.eps. Dit bestand kunt u dus met een gerust hart doorsturen naar uw drukker.

JPG ongeschikt voor drukwerk?

De grote vraag is nu in eerste instantie, wat is een JPG bestand en is dit dan volledig ongeschikt om te gebruiken? JPG is het bekendste bestandstype voor digitale foto’s, de afkorting staat overigens voor Joint Photographic Experts Group. Doordat dit bestandstype als het ware is samengeperst, gecomprimeerd, maakt het dat een dergelijk bestand een stuk kleiner is qua grootte. Hierdoor is het, zoals we al eerder zeiden, prima geschikt voor online toepassingen en publicaties. Voor drukwerk is het echter een stuk minder geschikt. Een JPG bestand zou voor visitekaartjes nog wel bruikbaar kunnen zijn maar dan dient de afbeelding wel een resolutie van minimaal 300 Dpi te hebben. Wilt u uw bestand gaan gebruiken voor grotere oppervlakten dan dient er echt een vector bestand aangeleverd te worden.

EPS bestand omzetten

Goed, u heeft dus een JPG bestand en u wilt dat gaan gebruiken voor bijvoorbeeld op een aantal sponsorborden langs het plaatselijke voetbalterrein. Het sign bedrijf die deze sponsorborden gaat beplakken met uw reclame heeft volgende week tijd om het één en ander voor u in gang te zetten en vraagt u om uw pixel logo in vector aan te leveren, ofwel JPG omzetten naar EPS. Hoe kunt u dat nu het beste aanpakken. U heeft verder geen ervaring in de grafische industrie en u heeft er wellicht ook vrij weinig tijd voor. Wat moet u wel doen en wat moet u zeker niet doen?

JPG opslaan als EPS

Wat u zeker niet moet doen is de extensie van het betreffende JPG bestand wijzigen naar .EPS want dat gaat niet werken. Slaat u het bestand op die manier op, dan is het wel een EPS bestand maar met een ingesloten JPG afbeelding. Het sign bedrijf zal hier dus, helaas, niets mee kunnen beginnen. Dat is dus zeker geen optie. Uw logo dient namelijk eerst omgezet te worden naar vector alvorens deze als EPS bestand opgeslagen dient te worden.

Online converters

Wellicht weet u het inmiddels, maar op het internet zijn diverse online converters te vinden. Applicaties die volledig automatisch uw JPG omzetten naar, bijvoorbeeld, een EPS bestand. Dat klinkt toch te mooi om waar te zijn? Helaas is het ook te mooi om waar te zijn. Voordat u dit direct gaat proberen moet zich realiseren dat de kwaliteit van het eindresultaat meestal te wensen overlaat. Dergelijke processen zijn volledig geautomatiseerd, er komt geen mens aan te pas en zo ontbreekt dus ook de eindcontrole op hetgeen dat is opgeleverd. De vormen van uw logo worden in de meeste gevallen niet mooi en strak overgenomen zoals ze bedoeld zijn en teksten kunnen onleesbaar worden. Overigens zijn dergelijke geautomatiseerde ‘conversie websites’ gratis als u deze voor de eerste keer gebruikt, maar wilt u meer bestanden laten converteren of vaker dan zult u vaak een abonnement moeten afsluiten.

Wilt u goed voor de dag komen met uw drukwerk dan moet u dus op een andere manier uw bestand of bestanden omzetten naar EPS. Maar hoe kunt u dat nu het beste gaan doen?

JPG omzetten met de hand

De mensen die werkzaam zijn in de grafische industrie gebruiken voor het omzetten van een JPG naar een EPS (dus een vector bestand) aparte software zoals bijvoorbeeld CorelDraw of Adobe Illustrator. Softwarepakketten vol met specialistische functies en een behoorlijke leercurve. Het gebruik van een dergelijk programma is niet iets dat u in een middagje onder de knie zult krijgen. Daarnaast is het ook nog eens zo dat het omzetten naar een EPS bestand in een dergelijk softwarepakket altijd met de hand wordt gedaan. Op die manier kan men namelijk altijd de allerbeste kwaliteit garanderen.

Wat zijn nu uw opties?

Heeft u binnenkort gedrukte banners, beplakte borden, een autobelettering, bedrijfskleding of algemeen drukwerk nodig dan zult u dus altijd een vector bestand (bijvoorbeeld een EPS bestand) aan uw drukker moeten aanleveren. Een JPG bestand is, zoals we eerder aangaven, opgebouwd uit pixels waardoor het niet geschikt is voor reclamedoeleinden zoals we hierboven net aangaven, prima te gebruiken voor op een website, een rapportage in Word of uw PowerPoint presentatie maar niet voor op drukwerk en promotiemateriaal.

Dus wat zijn nu uw opties? U kunt natuurlijk zelf Adobe Illustrator aanschaffen en een cursus gaan volgen om de mogelijkheden van dit pakket snel onder knie te krijgen. Dit is een erg prijzige en tijdrovende optie. Adobe Illustrator dient u sowieso in de vorm van een abonnement aan te schaffen, er is dus geen sprake van een eenmalige investering.

Online converters gebruiken is iets dat sowieso niet is aan te raden. Vaak valt de kwaliteit van het uiteindelijke resultaat erg tegen en is een goede klantenservice hier vaak ver te zoeken.

Het meest praktische is om het omzetten te laten doen door een gespecialiseerd bedrijf, een bedrijf zoals bijvoorbeeld Logo in Vector. De specialisten van Logo in Vector tekenen met de hand uw JPG afbeelding na en leveren deze, binnen 24 uur, op als EPS bestand en dat allemaal tegen een scherp tarief. Heeft u in het weekend snel een gevectoriseerd bestand nodig? Ook dat is voor de mensen van Logo in Vector geen probleem. Interesse gekregen? Vraag uw vector bestanden dan hier aan.

Blog overzicht

© Copyright 2024 Logo in Vector