JPG to vector

JPG to vector

De termen die u weleens hoort als u contact opneemt met een drukkerij zullen niet altijd voor u en anderen even helder zijn. Zo zult u, ongetwijfeld, weleens te horen hebben gekregen dat uw aangeleverde bestand niet het juiste formaat had en dat de drukker graag een vector bestand zou willen ontvangen van u. En op dat moment zult u zich ongetwijfeld hebben afgevraagd, ‘Wat is een vector bestand?’, ‘Hoe kom ik eraan?’ en ‘Waarom is het bestand dat ik net heb aangeleverd niet goed genoeg?’.

In het volgende blog geven wij u de antwoorden op deze vragen.

JPG bestand

U zult het wellicht nog nooit zijn opgevallen of heeft er ongetwijfeld nooit opgelet, maar de meeste afbeeldingen die worden gebruikt op het internet hebben het JPG formaat. JPG (of JPEG) is een gangbare bestandsindeling voor het digitaal gebruik. Vaak ziet u dit bestandsformaat terug in digitale foto’s. Prima kwaliteit en er is verder niets mis mee. Maar het kan wel voor een probleem zorgen als u foto’s of illustraties van een dergelijke bestandsindeling wilt laten afdrukken. Een drukker kan niet heel veel met een afbeelding die is opgemaakt als een JPG. Maar waarom eigenlijk niet? Dat komt vooral door de opmaak van de JPG afbeelding.

Raster

Een afbeelding die de bestandsindeling JPG heeft, is opgemaakt als een raster en is opgebouwd door middel van pixels, kleine gekleurde blokjes die samen de afbeelding of foto vormen. U zult zien dat, zodra een dergelijke foto wordt vergroot, de pixels zichtbaar worden. De afbeelding wordt ‘blokkerig’ en er is een duidelijk kwaliteitsverlies waarneembaar. Wilt u een dergelijke afbeelding gebruiken op drukwerk of bijvoorbeeld reclameborden, dan is een JPG niet zondermeer geschikt. Het bestand zal moeten worden omgezet naar een zogenaamd vector bestand. Maar wat is dan een vector bestand? En hoe zet men eigenlijk een JPG om naar een vector bestand? Het is een vraag die mensen regelmatig opzoeken op Google. ‘JPG naar vector’ of ‘JPG to vector’ zult u  frequent terug zien komen in de zoekopdrachten die in Google worden ingevoerd. Dus blijft u vooral doorlezen want wij geven u alle antwoorden zodat u niet meer verder hoeft te zoeken.

Vector bestand

Wat is een vector bestand? Heel erg simpel gezegd, een vector bestand is een bestand dat u oneindig kunt vergroten zonder dat er enig vorm van kwaliteitsverlies op zal treden. Een vector afbeelding is namelijk heel anders van opzet en formaat dan een JPG afbeelding. Een JPG afbeelding is, zoals we inmiddels weten, opgebouwd uit pixels. Een vector afbeelding is echter opgebouwd uit lijnen. Deze lijnen of paden hebben een begin en een eindpunt (zogenaamde ankerpunten). Wordt een vector afbeelding vergroot dan wordt de afstand tussen de paden opnieuw berekend en vervolgens weer in de verhoudingen aangepast. Zo kan een vector afbeelding dus worden vergroot zonder dat de kwaliteit van de afbeelding achteruitgaat. Overigens is de naam vector bestand de verzamelnaam van diverse bestanden die als vector zijn opgemaakt in speciale grafische programma’s. Het meest gebruikte, en meest bekende, programma om bestanden om te zetten naar een vector bestand is Adobe Illustrator. Een vector bestand kunt u herkennen aan de extensie die achter de bestandsnaam staat, dus bijvoorbeeld Tekening.ai als het bestand is opgemaakt in Adobe Illustrator. Overigens bestaan er ook andere programma’s waarmee men bestand kan omzetten naar een vector afbeelding, maar daar zullen we hier verder niet dieper op doorgaan.

Omzetten van JPG to vector

Oké, nu weten we dat het belangrijk is om in sommige gevallen te werken met een vector bestand. Maar nu is de grote vraag, hoe zet u dat JPG bestand om naar een vector afbeelding? Laten we direct duidelijk maken dat het omzetten van een JPG naar een vector bestand geen eenvoudig werk is. Dit wordt namelijk volledig met de hand gedaan met behulp van specialistische software. Het omzetten van een “JPG to vector” bestand gebeurt namelijk door de foto of illustratie echt letterlijk met de hand over te trekken. Dat is de meest nauwkeurige manier en staat garant voor de allerhoogste kwaliteit.

Geen grafische kennis

Heeft u geen grafische kennis en wilt u toch uw JPG to vector omzetten dan zijn er op het internet diverse programma’s te vinden waar u, in eerste instantie gratis, een JPG naar een vector bestand kunt omzetten. Meestal is het wel zo dat de kwaliteit van het eindresultaat bij dergelijke programma’s erg zal tegenvallen.

Overigens is de gratis optie meestal niet zo ‘heel erg gratis’. Wilt u meerdere bestanden laten omzetten op die manier dan dient u een abonnement af te sluiten voor een aanzienlijk bedrag per maand.

Wat u in ieder geval niet moet doen is een JPG bestand opslaan als, bijvoorbeeld, een AI bestand en dan denken dat u een vector bestand heeft. U heeft de extensie wel aangepast maar de bestandsindeling is gewoon hetzelfde gebleven, nog steeds een pixel bestand dus.

Specialistische software

U kunt natuurlijk overwegen zelf specialistische software aan te schaffen om een JPG to vector bestanden om te zetten. Als u dat overweegt dan komt u zeker van een koude kermis thuis, die software is zeker niet gratis, er zitten namelijk vaak dure abonnementen aan vast. Daarnaast is het ook zo dat dergelijk software zoals bijvoorbeeld Adobe Illustrator of CorelDRAW niet gemakkelijk onder de knie te krijgen is. De leercurve is echt heel stijl en vraagt nogal wat training en ook heel wat jaren ervaring in het werken met dergelijke pakketten.

Omzetten door specialisten

Bespaar u zelf een hoop frustratie, tijd en geld en laat uw JPG bestanden omzetten naar vector door mensen die daar in gespecialiseerd zijn. Kies dan zeker niet voor de geautomatiseerde optie zoals we die net beschreven. Het resultaat valt eigenlijk altijd tegen. Dus laat uw grafische bestanden omzetten door mensen met jarenlange ervaring in de grafische industrie. Dan weet u zeker dat het goed en snel gebeurt. Binnen 24 uur heeft u het door u gewenste bestand in uw mail tegen een kleine, eenmalige investering.

Neem vrijblijvend contact op met de mensen van Logo in Vector, wij helpen u graag verder.

Blog overzicht

© Copyright 2023 Logo in Vector