Als u een logo of illustratie wilt laten printen of bedrukken, dan zal een drukkerij, print of signbedrijf u waarschijnlijk vragen om het bestand aan te leveren als een vector bestand. In de onderstaande blog leggen wij u uit wat een vector bestand is, wat het verschil is met een pixel bestand, waarom mensen in de grafische industrie het liefst met een vector bestand werken en hoe een vector bestand gemaakt kan worden.
Wat is een vector bestand?
Langs de snelweg ziet uw weleens van die enorme borden met het logo van een bekend bedrijf of een bekende organisatie. U kunt er vanuit gaan dat dat logo ooit als een vector bestand is aangeleverd aan een signbedrijf die het betreffende reclamebord gemaakt heeft. Feitelijk is een vector bestand een afbeelding die werkelijk oneindig kan worden vergroot zonder dat er enige vorm van kwaliteitsverlies zal optreden. Handig bij bijvoorbeeld het laten drukken van dergelijke reclameborden of sponsorborden.
Een afbeelding dat als een vector bestand is opgeslagen is opgebouwd uit zogenaamde paden. De paden bestaan uit ankerpunten; een begin- en een eindpunt met tussen die twee punten een lijn of kromming. Wanneer een drukkerij, print of signbedrijf het vector bestand vergroot, dan wordt de afstand tussen die twee punten opnieuw berekend. Vervolgens wordt de afbeelding automatisch in de juiste verhoudingen aangepast en worden de paden weer gevuld met de bijbehorende kleuren.
Zo kan een drukker de door u aangeleverde afbeelding oneindig vergroten zonder dat er enige sprake zal zijn van kwaliteitsverlies. Daarom is het zo belangrijk dat u de desbetreffende bedrijven altijd een vector bestand aanlevert van hetgeen dat u wilt laten drukken.
Een pixel bestand
Er bestaan ook zogenaamde pixel bestanden, dat betreft de meeste afbeeldingen die u bijvoorbeeld op het internet ziet. Maar wat is nu het verschil tussen een vector bestand en een pixel bestand? We weten inmiddels dat een vector bestand, eenvoudig gezegd, uit punten en lijnen bestaat. Hierdoor kan een vector oneindig worden vergroot. Heeft u bijvoorbeeld een logo dat als pixel bestand is opgeslagen dan wordt dat een heel ander verhaal. Feitelijk bestaat een pixel bestand uit een heleboel gekleurde puntjes die samen het beeld of de illustratie vormen. Wilt u een dergelijk bestand vergroten dan wordt het een wazig en blokkerig beeld. U herkent een pixel bestand ook, net zoals een vector bestand, aan de extensie. Een pixel bestand kan de volgende extensies hebben: PSD, GIF, BMP, JPEG, JPG en PNG.
Wilt u als bedrijf goed voor de dag komen met u logo of illustratie dan is dus belangrijk dat daarvan een vector bestand wordt gemaakt. Een vector bestand maken is dus uiteindelijk wat we willen, maar hoe herkennen we eigenlijk een vector bestand?
Hoe herkent u een vector bestand?
Hoe ziet u nu, als u niet of niet zoveel ervaring hebt in de grafische vormgeving, wat een vector bestand is? Dat kan in principe op dezelfde manier zoals we die beschreven bij een pixel bestand. Ook hier ziet u namelijk meestal aan de extensie of wanneer een bestand een vector bestand is. Een vector bestand kan bijvoorbeeld de volgende extensies hebben, AI, SVG of EPS. Heeft u een logo dat als een vector bestand is opgemaakt in bijvoorbeeld Adobe Illustrator dan kan de bestandsnaam met de extensie er dus zo uitzien: logo.ai. AI staat in dit geval dan ook voor Adobe Illustrator.
Maar let op, er zijn een aantal valkuilen. Een EPS en AI bestand kunnen in schaarse gevallen ook pixel bestanden bevatten. Men kan dus in theorie een pixel bestand inladen en deze exporteren als een AI of EPS bestand. U zult niet de eerste zijn die hier ‘in trapt’. Om het echt zeker te weten of het een vector bestand betreft dient dit gecontroleerd te worden in software als Adobe Illustrator.
Ten slotte kan ook een PDF bestand zowel een pixel als vector bestand bevatten. Dit is een vrij algemeen en veel gebruikt bestandstype. Om zeker te weten of het een pixel of vector bevat dient ook dit bestand gecontroleerd te worden.
Zelf een vector bestand maken
Heeft u een logo, illustratie of tekening dat u voor bedrijfsuitingen wilt gaan inzetten? Dan zult u de drukker dus een vector bestand moeten aanleveren. Helaas is het dan niet enkel een kwestie van het betreffende bestand opslaan met de extensie AI, EPS of PDF zoals zojuist benoemd. Dat zal helaas niet gaan werken. Het betreffende bestand blijft namelijk gewoon een zogenaamd pixel bestand en is dan ook nog steeds geen vector bestand. Dat zult u zien zodra u het bestand zult openen en zult vergroten. De afbeelding verliest dan kwaliteit, de afbeelding is namelijk nog steeds opgebouwd uit pixels en niet uit lijnen.
Zelf doen dan maar?
U kunt dat natuurlijk proberen helemaal zelf te doen. Heeft u de juiste software, de kennis, ruim voldoende tijd en past het binnen uw budget dan kunt u natuurlijk een poging wagen. Zo zijn er professionele softwarepakketten zoals Adobe Illustrator waarmee de grafische specialisten handmatig uw logo omzetten naar een vector bestand.
U leest het inderdaad goed, de afbeelding waarvan een vector bestand moet worden gemaakt, dient u in een pakket als Adobe Illustrator volledig met de hand over te trekken. En dat is niet even een klusje dat u in een middag onder de knie krijgt. Daarnaast is een pakket als Adobe Illustrator niet echt intuïtief in het gebruik en zult u er heel wat uren in moeten steken om het maken van een vector bestand met Illustrator onder de knie te krijgen.
Er zijn uiteraard ook websites en apps die u automatisch een vector bestand laten maken, maar in dat proces ontbreekt de eindcontrole en de nauwgezetheid van het handmatige werk. Wat u uiteindelijk krijgt zal niet altijd even goed zijn of voldoen aan de door u gestelde kwaliteitseisen. Een vector bestand maken is, zoals we net al aangaven, eigenlijk werk dat het beste met de hand kan worden gedaan. Het is een nauwkeurig en tijdrovend werk en, als het bestand eenmaal is omgezet, zal deze ook nog met de hand moeten worden nagelopen. Eigenlijk is het automatisch maken van een vector bestand om die redenen niet aan te raden.
Een vector bestand laten maken
Kortom, heeft u een logo, illustratie of tekening waar u een vector bestand van wilt laten maken, dan kunt u dat het beste uitbesteden. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die binnen 24 uur een haarscherp vector bestand van uw logo, illustratie of tekening weten op te leveren. En daarbij tegen zeer scherpe tarieven. Zoals Logo in Vector, onze specialisten hebben jarenlange ervaring in de grafische industrie en naast het leveren van kwaliteit hebben zij ook het leveren van service hoog in het vaandel staan. Een tevreden klant is voor Logo in Vector de uiteindelijke kroon op het werk.