Wilt u een logo, illustratie of familiewapen vergroten, verkleinen of bewerken zonder verlies van kwaliteit, zodat u die voor uw promotionele doeleinden kunt inzetten? Dat kan als u uitgaat van een speciaal daarvoor bedoelt bestand.
Een dergelijk bestand of afbeelding kennen we in de grafische industrie ook wel als een vector bestand. Maar wat is nu eigenlijk een vector bestand? En kunt u dat zelf maken? In het onderstaande blog geven we antwoord op de meest gestelde vragen.
Vectoren
Een vector bestand is, in tegenstelling tot een pixel bestand, opgebouwd uit zogenaamde vectoren. Maar wat zijn dan eigenlijk vectoren vraagt u zich ongetwijfeld af. De vectoren in een dergelijk bestand of afbeelding zijn feitelijk lijnen die door middel van zogenaamde ankerpunten met elkaar zijn verbonden.
Door op deze manier een afbeelding te maken blijven de onderlinge verhoudingen altijd gelijk, hoe groot of hoe klein u de afbeelding ook maakt. En hierdoor blijft de betreffende afbeelding altijd haarscherp van kwaliteit. Handig voor drukwerk zoals flyers, posters, het bedrukken van kleding, doeken, borden en de belettering van bijvoorbeeld voertuigen.
Wordt een vector bestand vergroot, dan wordt de afstand tussen de ankerpunten opnieuw berekend en vervolgens in de juiste kloppende verhoudingen aangepast. Zo kan een afbeelding dat is opgemaakt als een vector bestand oneindig worden vergroot zonder dat er ooit sprake is van kwaliteitsverlies.
Zo’n afbeelding is dus, zoals we eerder aangaven, opgebouwd uit diverse meetkundige objecten. U kunt hierbij denken aan polygonen, lijnen en ook krommen. Complexere vormen in een dergelijke afbeelding worden weer gerealiseerd door een combinatie van deze vormen. En de afbeelding zelf wordt dus beschreven door de wiskundige formules van deze objecten. Lastig verhaal wellicht, maar hierdoor laat een vector bestand zich tot elk gewenst formaat vergroten.
Overigens wordt de naam vector bestand niet gebruikt voor één enkel bestand. Hoe dat zit leggen we hieronder verder uit.
Niet één enkel bestand
Zoals we net al aangaven is een vector bestand niet één enkel bestand. Het is eigenlijk de verzamelnaam van de manier waarop het betreffende bestand is opgeslagen en opgebouwd. Het wellicht meest bekende programma waarmee u vector bestanden kunt realiseren is Adobe Illustrator. U slaat een bestand dat u maakt met vectoren op als een AI bestand, maar het is een vector bestand omdat het is opgebouwd uit vectoren.
Verschil met een pixel bestand
We hadden het net al over een pixel bestand. Maar wat is nu het verschil tussen een pixel bestand en een vector bestand? Het grootste, direct waarneembare, verschil tussen een vector en een pixel bestand is dat een pixel bestand niet onbeperkt kan worden vergroot. Wilt u een pixel bestand vergroten voor bijvoorbeeld op een poster, of nog groter: een spandoek, dan zal deze waziger worden en duidelijk kwaliteit verliezen. U gaat bij een pixel bestand op een zeker moment duidelijk de pixels zien, de afbeelding zelf wordt wat blokkeriger. Verder kunt u een pixel bestand herkennen aan, naast het verlies aan kwaliteit zodra u gaat vergroten, de extensie van de bestandsnaam. Veel gebruikte extensies van pixel bestanden bijvoorbeeld zijn .jpg en .png.
Een vector bestand herkennen
Een vector bestand herkennen is vrij eenvoudig. Een dergelijk bestand kunt u snel herkennen door de extensie die achter de bestandsnaam staat. Meestal hangt de extensie dan weer samen met het programma waarin het betreffende bestand is gemaakt. Zo is Adobe Illustrator een veel gebruikt programma in dit kader. Is een vector bestand gemaakt in Adobe Illustrator dan zal deze standaard opgeslagen worden als .ai. Echter kunnen de vector bestanden ook opgeslagen worden als .eps en .pdf bestand. Andere extensies die u kunt tegenkomen zijn .svg, .cdr en .cgm. SVG staat in dit geval voor Scalable Vector Graphic, CDR staat voor CorelDraw en de laatste, CGM, staat voor Computer Graphics Metafile.
Vector bestand zelf maken
Het is eventueel mogelijk om zelf een vector bestand van een pixel bestand te maken, mits u over de juiste software en kennis beschikt. U kunt dat zelf doen met een programma zoals Adobe Illustrator. Dit is echter wel een betaalde software. Er zijn overigens meer programma’s hiervoor beschikbaar, maar ook hiervoor dient u te betalen. Het is wel zo dat wanneer u een afbeelding gaat ‘vectoriseren’ (het omzetten van een pixel bestand naar een vector bestand) u dat volledig zelf met de hand moet gaan doen. U trekt feitelijk de afbeelding over en kleurt deze vervolgens opnieuw in. En dat kan best een lastige en tijdrovende klus zijn, zeker als u nog nooit of niet vaak hebt gewerkt met een pakket zoals Adobe Illustrator. En, zeker in het begin, zult u het resultaat helemaal moeten nalopen en met de hand verder bijwerken.
Er zijn ook volledig automatische online diensten die voor u uw afbeelding omzetten naar een vector bestand, maar vaak zijn deze ook niet gratis en is het resultaat niet altijd direct van hoge kwaliteit. Hier zult u het eindresultaat zelf altijd even moeten nalopen om te zien of alles wel correct is opgeleverd en voldoet aan uw kwaliteitseisen. In Adobe Illustrator bestaat ook een optie om uw logo automatisch te laten omzetten naar een vector. Echter is de kwaliteit vaak schrikbarend. Het is dan ook af te raden met partijen in zee te gaan die dit soort automatische conversies aanbieden. De prijs is vaak erg aantrekkelijk, eigenlijk te mooi om waar te zijn. En helaas is dat het in de meeste gevallen dan ook zo.
Vector bestand voor drukwerk
Indien u drukwerk wilt laten maken, kleding bedrukken of borduren, één of meerdere auto’s laten voorzien van belettering of uw bedrijfspand voorzien van in- en outdoor reclame zult u dus altijd een vector bestand moeten aanleveren bij de betrefferende drukkerij of signbedrijf. Zoals we al eerder aangaven is uw logo in pixels helaas niet te gebruiken voor deze doeleinden.
Om u te voorzien van een vector bestand bestaan er dus eigenlijk drie opties die u kunt overwegen.
- Het zelf nateken van uw pixel bestand. Zoals uitgelegd dient u hier te beschikken over de juiste software en de juiste kennis en ervaring.
- Het automatisch laten vectoriseren van uw bestand. Dit is en blijft een gok. Er is namelijk niet op voorhand te bepalen hoe de kwaliteit van uw logo eruit komt. In de meeste gevallen valt dit vaak erg tegen.
- U kunt uw logo laten vectoriseren door een daarin gespecialiseerd bedrijf zoals Logo in Vector. Logo in Vector tekent uw logo handmatig na binnen 24 uur (ook in het weekend) tegen een haarscherp tarief. Daarbij is 100% kwaliteitsgarantie en 100% tevredenheidsgarantie gegarandeerd.