U kunt natuurlijk op heel veel manieren ervoor zorgen dat u en uw bedrijf op een mooie manier onder de aandacht komen van het grote publiek. Een van de manieren is zorgen voor professioneel drukwerk, belettering van bedrijfsauto’s of het laten drukken van uw logo op sponsorborden of vlaggen. Een signbedrijf kan dat prima voor u regelen. U dient er dan wel voor te zorgen dat u het bestand dat gedrukt dient te worden in het juiste formaat wordt aangeleverd. Dan gaat het in dit geval om een EPS bestand. In onderstaande blog leggen wij u uit wat een EPS bestand is en hoe dit bestand ervoor kan zorgen dat u met uw bedrijf goed voor de dag kunt komen.
Grafisch bestand
Het EPS bestand is een grafisch bestand. Zo zijn er echter nog wel meer bestanden die vooral in de grafische industrie worden gebruikt. Wellicht heeft u al eerder gehoord van een JPG bestand? Het prima geschikt voor het gebruik op websites en webshops. Tussen een JPG bestand en een EPS bestand zit echter een groot verschil, een verschil dat er voor zorgt dat de één geschikt is voor drukwerk en de ander zeker niet. Het grootste verschil zit in de opbouw van beide bestanden. Het JPG bestand, ook wel een pixel bestand, is opgebouwd uit zogenaamde pixels, terwijl een EPS bestand bestaat uit lijnen (vectoren). Moet een drukker een afbeelding vergroten die, om wat voor reden dan ook, is opgebouwd als een JPG dan zult u al snel de pixels zien. De afbeelding wordt korrelig en blokkerig en verliest duidelijk kwaliteit waardoor deze afbeelding niet meer geschikt is voor het drukken op grotere oppervlakten. Wanneer u een EPS bestand vergroot zult u zien dat de kwaliteit van de afbeelding gelijk blijft. De afbeelding kan in feite oneindig worden vergroot en er altijd scherp en zeer gedetailleerd uit blijven zien.
Drukkerij
Het is dus belangrijk dat u uw logo of ieder ander bestand dat gedrukt moet worden in het juiste formaat opstuurt naar de drukkerij. Een drukker zal hier ook altijd om vragen wanneer u een bestand moet aanleveren voor reclame- en drukwerk. Overigens wordt een EPS bestand ook wel een vector bestand genoemd, het kan dus ook zijn dat uw drukkerij vraagt uw logo als vector bestand aan te leveren maar dan weet u nu in ieder geval dat een EPS bestand feitelijk een vector bestand is. Er zijn meerdere vector bestanden maar daar zullen we in dit blog verder niet op ingaan.
Herkennen van EPS bestand
Alle bestanden die u op uw computer gebruikt kunt u herkennen aan de extensie, de letters die achter de punt van de bestandsnaam staat. Dus ook een EPS bestand kunt u herkennen aan de extensie, in dit geval .eps. De afkorting EPS staat overigens voor Encapsulated PostScript formaat en dit betreft een eigen vector formaat dat ooit door het bedrijf Adobe is ontwikkeld.
Bekijken een EPS bestand
Wilt u een EPS bestand kunnen bekijken dan heeft u daar speciale, grafische software, voor nodig. Een dergelijk bestand eenvoudig weg openen in Word of PowerPoint zal helaas niet gaan werken. Programma’s waarmee u een EPS bestand kunt bekijken zijn onder andere Inkscape en het online programma Gravit. Betaalde software in deze categorie zijn programma’s zoals onder andere Adobe Illustrator en Coreldraw. Beide zijn betaalde, professionele, programma’s die vooral worden gebruikt in de grafische industrie.
Vectoriseren
Op de vraag, ‘Wat is een EPS bestand’, kunnen we nu dus het antwoord geven dat dat het is dat zeer geschikt is voor het gebruik op grotere oppervlakten zoals reclameborden, vlaggen en banners. Nu is dus de vraag, hoe kunt u er voor zorgen dat de afbeelding die u graag wilt laten drukken als EPS bestand wordt aangeleverd aan uw drukker? Is dat eenvoudig te realiseren?
Afbeeldingen kunnen, als deze in een ander formaat beschikbaar zijn, meestal worden omgezet naar een vector bestand (dus bijvoorbeeld een EPS bestand). Dat omzetten naar een vector bestand wordt door de vakmensen ook wel vectoriseren genoemd. De originele afbeelding, bijvoorbeeld een logo in het JPG formaat, wordt met de hand, in bijvoorbeeld een applicatie als Adobe Illustrator, overgetrokken. Een lastige klus, zeker doordat de software waarin dit gebeurt niet echt intuïtief en gebruikersvriendelijk is.
Werk voor specialisten
Bent u niet werkzaam in de grafische industrie of heeft u nog nooit gewerkt met pakketten als Adobe Illustrator of CorelDraw, dan is het omzetten van een pixel bestand naar een EPS bestand of een andersoortig vector bestand een lastige en tijdrovende klus. Niet iets dat u in een avondje doet.
Het is ook mogelijk bestanden online en volledige geautomatiseerd te laten overzetten, ondanks het feit dat dit wellicht zeer aantrekkelijk klinkt is het omzetten naar een EPS bestand iets dat het beste met de hand gedaan worden door mensen die dit als dagelijks werk doen. Zo kan de allerhoogste kwaliteit worden gegarandeerd en krijgt u uw beeldmateriaal terug waarmee u goed voor de dag kunt komen. Het zogenaamde vectoriseren is dus een specialistisch werk.
Wist u overigens dat zelfs foto’s kunnen worden gevectoriseerd? Er moet dan wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan aangezien niet iedere foto per definitie geschikt is om te worden omgezet naar een EPS bestand. Het is zo dat een digitale foto ook is opgebouwd uit pixels en op sommige foto’s, bijvoorbeeld waar veel mensen opstaan, kunnen dat er wel heel wat zijn. Die foto’s zijn, zoals u zult begrijpen, niet geschikt om te worden gevectoriseerd. De beste foto’s om op een goede en kwalitatief hoogwaardige manier te worden gevectoriseerd zijn bijvoorbeeld foto’s van objecten.
Vragen?
Heeft u naar aanleiding van bovenstaande blog nog vragen met betrekking tot het gebruik van grafische bestanden of het vectoriseren van uw logo’s of ander beeldmateriaal? Heeft u beeldmateriaal zoals foto’s dat u graag wilt laten omzetten naar een vector bestand maar u weet niet zeker of deze geschikt zijn hiervoor? Neem geheel vrijblijvend contact op met de grafisch specialisten van Logo in Vector, zij helpen u graag verder.