wat is een EPS bestand

Wat is een EPS bestand of Encapsulated PostScript?

Wanneer u een blik werpt op de verschillende soorten bestanden die er allemaal op de markt zijn terug te vinden zult u meteen kunnen vaststellen dat dit er behoorlijk wat zijn. Eén van de bestanden is het EPS bestand. De afkorting EPS staat voluit voor 'Encapsulated PostScript'. Dit is een programmeertaal die in de praktijk wordt gebruikt om teksten mee te beschrijven. Dit type bestand kan echter ook gebruikt worden om afbeeldingen mee te maken. De belangrijkste reden waarom er van een EPS gebruik wordt gemaakt is omdat het uit vector bestaat en daardoor bij het vergroten van de afbeelding geen sprake meer zal zijn van kwaliteitsverlies. Dat is wel het geval op het moment dat u gewoon gebruik gaat maken van een JPG bestand. Wilt u graag meer te weten komen? Lees dan vooral snel verder.

Hoe een EPS bestand bewerken?

Voor alle bestandstypes die er op de markt zijn terug te vinden geldt dat ze geopend kunnen worden door een aantal (specifieke) programma's. Het EPS bestand vormt daarop geen uitzondering. Een dergelijk bestand openen kan onder meer gebeuren door middel van een programma als Illustrator, Freehand, QuarkXpress en Photoshop. Indien u geen van deze programma's ter beschikking heeft bestaan er ook nog enkele alternatieven. U kunt op dit vlak denken aan bijvoorbeeld:

• Google Documenten;
• IrfanView;

Het verschil van deze programma's ten opzichte van de eerder genoemde software heeft betrekking tot het feit dat deze het alleen maar mogelijk maken om de EPS bestanden in te zien. U zult deze dus niet kunnen bewerken. In het merendeel van de gevallen is het zo dat mensen die over bijvoorbeeld een logo of een illustratie beschikken deze zelfs helemaal niet in EPS hebben staan. Op zich is uw logo in bijvoorbeeld een JPG bestand natuurlijk prima, maar zodra u een drukker nodig heeft wordt het een ander verhaal. Dan is het namelijk zo dat het JPG bestand niet geschikt blijkt te zijn. Zodra het logo of de illustratie vergroot dient te worden zult u namelijk kunnen vaststellen dat er sprake zal zijn van een aanzienlijk kwaliteitsverlies.

Hoe kunt u een EPS bestand laten maken?

De beschikking hebben over een EPS bestand is erg belangrijk op het moment dat u uw logo wenst te gaan inzetten voor promotionele doeleinden. De kans is groot dat uw logo op dat moment aanzienlijk moet worden vergroot. Dat is met een pixel bestand zoals een JPG niet mogelijk zonder een significant kwaliteitsverlies. Het spreekt voor zich dat dit helemaal niet de bedoeling is. Het kan gelukkig ook anders. Wij kunnen voor u handmatig een EPS bestand in vector maken die u eindeloos en zonder kwaliteitsverlies kunt laten vergroten. Zo kunt u altijd rekenen op het meest kwalitatieve eindresultaat! Heeft u hier snel behoefte aan? Ook dat is geen probleem! Wij leveren namelijk binnen 24 uur, ook in het weekend.

Neem contact met ons op

© Copyright 2023 Logo in Vector