Wat is een vector bestand

Wat is een vector bestand?

U bent ongetwijfeld de term vector bestand weleens tegengekomen. Zodra u bijvoorbeeld een foto, logo of illustratie voor print wilt aanleveren bij een drukker zal deze vaak om een vector bestand vragen. En ongetwijfeld vroeg u zich toen, en wellicht nog steeds, af wat een is een vector bestand? Hoe kom ik aan een vector bestand en waarom is het voor een drukkerij nu zo belangrijk?

Vector bestand

In het kort is het antwoord op de vraag ‘Wat is een vector bestand?’:

“Een vector bestand is een, digitale, afbeelding die onbeperkt kan worden vergroot zonder dat de kwaliteit van de afbeelding achteruitgaat.”

Nu zult u zich ongetwijfeld afvragen wat dan een vector is? Vectoren zijn eigenlijk paden tussen zogenaamde ankerpunten. Die paden kunnen diverse vormen aannemen zoals bijvoorbeeld een lijn of een kromming. Vector afbeeldingen zijn dus opgebouwd uit lijnen, dit in tegenstelling tot andere bestanden waar we later in deze blog op terug zullen komen.

Makkelijk vergroten

De vraag is nu, hoe kan het dan dat een vector bestand zo gemakkelijk vergroot kan worden? Zodra u een vector bestand gaat vergroten worden de vectoren opnieuw ‘berekend’. De afstand tussen de ankerpunten van de vectoren worden groter en het pad wordt dan automatisch aangepast. Ook eventuele kleuren worden hierna aangepast. Zo behoudt het vector bestand de juiste verhoudingen en kwaliteit, hoe groot u het bestand ook laat maken.

Bij deze dus het, korte, antwoord op de vraag ‘Wat is een vector bestand?’. Maar u zult zich nu wellicht afvragen, ‘Hoe kan ik dan een vector bestand herkennen?’

Een vector bestand herkennen

Zoals we al eerder aangaven, een vector bestand is opgebouwd uit lijnen Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een pixel bestand (we komen later terug op de vraag wat een pixel bestand is).  Maar hoe kunnen we een vector bestand dan herkennen? De meest eenvoudige manier om een vector bestand te herkennen is aan de zogenaamde bestandsextensie. Een bestandsextensie zijn de letters die achter de punt van de bestandsnaam staan. Zo heeft Microsoft Word bijvoorbeeld de bestandsextensie .DOC of .DOCX en heeft Microsoft PowerPoint de extensie .PPT. Een bestandsnaam kan dan zijn documenten.DOC of presentatie.DOCX. Zo is dat dus ook voor vector bestanden, vector bestanden kun u dus herkennen aan de extensie van het bestand. Gangbare extensies zijn onder andere, SVG, EPS, AI en CMX. Het meest gangbare formaat waarin een vector bestand wordt opgeslagen is EPS of AI. AI is overigens het bestandsformaat waarin het softwarepakket Adobe Illustrator zijn vector bestanden opslaat.

De tegenhanger van een vector bestand

De meeste digitale afbeeldingen die u op het internet tegenkomt, zoals bijvoorbeeld op websites, hebben een pixel bestandsformaat. Waarin verschilt nu een pixel bestand met een vector bestand? Zoals we al zeiden, een vector bestand is opgebouwd uit lijnen en kan oneindig worden vergroot zonder enig kwaliteitsverlies. In tegenstelling tot een vector bestand, is een pixel bestand opgebouwd uit zogenaamde pixels. Pixel bestanden zijn grafische bestanden die zijn opgebouwd uit een enorme hoeveelheid kleine gekleurde vierkantjes, de pixels. Samen vormen deze pixels de afbeelding of de illustratie. Gaat u een pixel bestanden vergroten dan zult u al snel zien dat de afbeeldingen ‘blokkerig’ wordt, met andere woorden de pixels worden duidelijk zichtbaar. Zoals we al aangaven, een pixel bestand kan prima werken op een website of een webshop maar wilt u het bestand gebruiken in drukwerk, en dan zeker op grotere oppervlakten, dan dient u echt een vector bestand aan te leveren. Een vector bestand is bij uitstek geschikt om te worden gedrukt op grotere oppervlakten zoals reclameborden, banners, autobelettering en bijvoorbeeld vlaggen. Want hoe groot de afbeelding ook wordt afgedrukt, de kwaliteit zal altijd haarscherp en helder zijn. Op die manier maakt u een uitstekende eerste indruk.

Wat kan er worden omgezet

In principe kunnen foto’s en illustraties worden omgezet naar een vector afbeelding. Wel zijn erbij bijvoorbeeld foto’s nog wat voorwaarden aan verbonden. Foto’s gemaakt met bijvoorbeeld uw smartphone bestaan uit miljoenen pixels. Wilt u dergelijke afbeelding laten vectoriseren dan zal veel informatie verloren gaan met als gevolg dat de kwaliteit van de foto alleen maar achteruit lijkt te gaan. Foto’s van objecten zijn over het algemeen wat beter te vectoriseren. Over het algemeen is het zo, hoe minder detail op een foto hoe beter.

Voordelen van een vector bestand

Het werken met vector bestanden heeft, naast het oneindig kunnen vergroten, nog wel wat meer voordelen. Zo zijn het bijvoorbeeld relatief kleine bestanden en nemen dus weinig harde schijfruimte in beslag. Een JPG formaat van een zelfde bestand kan met gemak 5 maal zo groot zijn. Daarnaast speelt de resolutie bij een bestand ook geen rol, vectoren zijn, zoals we aangaven, lijnen en beeldresolutie is hierbij niet van belang. Een vector afbeelding is altijd scherp.

Werk voor specialisten

Helaas is het wel zo dat het werken met vectoren en vector bestanden een zeer specialistisch werk is. Moet een afbeelding, een illustratie of bijvoorbeeld een logo worden omgezet (gevectoriseerd) naar een vector bestand, dan gebeurt dat volledig met de hand. De afbeelding wordt, eenvoudig gezegd, volledig met de hand overgetrokken. Grafisch specialisten gebruiken daar professionele software voor, bijvoorbeeld Adobe Illustrator. Die aspecten bij elkaar opgeteld maakt dat het omzetten van een afbeelding naar een vector een bijzonder lastig en tijdrovende klus is.

Om een logo of een afbeelding na te tekenen dient u de nodige, jarenlange, expertise te hebben om met de hand een afbeelding nauwkeurig om te zetten naar een vector afbeelding. Wilt u snel de beschikking hebben over een gevectoriseerd logo of illustratie van de hoogste kwaliteit dan is het aan te raden om direct hiervoor mensen met die jarenlange ervaring in te schakelen. Zoals de specialisten van Logo in Vector. Wij helpen u graag verder. Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur uw ‘gevectoriseerde’ bestand alweer retour hebt. En dat tegen een zeer scherp tarief. Wilt u eerst meer weten over de dienstverlening van Logo in Vector? Neem dan vrijblijvend contact op, onze specialisten beantwoorden graag al uw vragen. Wenst u liever een bestelling te plaatsen, klik dan hier.

Blog overzicht

© Copyright 2023 Logo in Vector