wat zijn vectoren

Wat zijn vectoren en wat maakt ze zo veelzijdig?

Er bestaan tegenwoordig verschillende soorten grafische bestanden. De bekendste van deze bestanden zijn bijvoorbeeld .jpg en .png bestanden. Voor deze bestandstypes geldt dat het gaat om grafische bestanden waarbij er gebruik wordt gemaakt van pixels. Op zich is dat geen probleem, maar dat kan het wel worden wanneer u ze bijvoorbeeld sterk wilt vergroten. Voor promotionele doeleinden los van het internet is het dan ook veelal een vereiste om gebruik te maken van zogenaamde vectoren. Wat zijn dit nu echter precies en wat maakt deze grafische bestanden zo interessant? We vertellen het u graag op deze pagina.

Raster en vector afbeeldingen

We kunnen de statische beelden die er bestaan in gaan delen in twee verschillende categorieën. In eerste instantie gaat het hierbij om raster afbeeldingen. Daarnaast zijn er ook vector afbeeldingen. Op het eerste zicht lijken beide bestandstypes hetzelfde, maar vergis u niet. Het belangrijkste verschil tussen beiden is terug te vinden in het feit dat rasterafbeeldingen door uw computer worden opgeslagen in pixels.

Op het ogenblik dat het bestand wordt geopend zal deze pixel per pixel worden ingeladen. Dat geldt niet voor vector afbeeldingen. Bij deze bestanden is er dan ook sprake van zogenaamde "paden". Deze kunnen gedefinieerd worden door een begin- en een eindpunt waar tussenin zich ook nog andere punten bevinden. Dit zorgt er voor dat alle punten met elkaar worden verbonden door lijnen. Omwille van deze reden wordt er naar vectoren ook vaak verwezen als zijnde lijntekeningen.

Niet afhankelijk van resoluties

De opbouw van vectoren zorgt er voor dat ze in tegenstelling tot rasterbanden niet afhankelijk zijn van resoluties. Dit betekent eigenlijk dat een vector altijd over de beste resolutie beschikt, hoe groot of hoe klein deze ook mag zijn. Het is mede omwille van deze reden dat ook voor lettertypes geldt dat ze altijd vectorieel zijn.

Wanneer heeft u behoeften aan vectoren?

Op het moment dat u zaken gaat drukken is de kans groot dat u de beschikking zult moeten hebben over een vector bestand. Dit geldt zeker voor verschillende, specifieke druktechnieken met kleurscheidingen. Denk hierbij niet alleen aan de zeefdruk bij kledingstukken, maar ook aan tampondruk en een pantone drukwerk. Bij deze vormen van drukwerk is het immers altijd een vereiste om de kleurscheidingen zo optimaal mogelijk te kunnen definiëren voor de drukmachines. Vanwege het feit dat vectoren zijn opgebouwd als lijntekeningen is het zo dat deze ook de enige bruikbare bestanden zijn om materialen of stickers in contouren uit te snijden.

Opslaan als een ander bestandstype maakt uw ontwerp niet vectorieel!

Opslaan als een ander bestandstype maakt uw ontwerp niet vectorieel!
Volgens veel mensen is het zeer eenvoudig om tot een vector bestand te komen. Zij kiezen er namelijk gewoon voor om hun .jpg of .png-bestand op te slaan als bijvoorbeeld .ai, .pdf of .eps. Men gaat er dan vanuit dat het bestand automatisch gevectoriseerd wordt, maar dat is niet correct. Wij kunnen dit echter wel voor u realiseren! Lever ons dus uw digitale bestand aan en wij zorgen er voor dat deze op de meest efficiënte wijze omgezet wordt naar een vector bestand! Heeft u snel behoeften aan een vector bestand? Wij denken graag met u mee en leveren deze ook in het weekend!

Bekijk onze FAQ

© Copyright 2023 Logo in Vector